Visites a Cruïlles 2024 - Turismon

CONTACTE
x persona

Visites a Cruïlles 2024

Visites Guiades a la Torre Cruïlles, Sant Sadurní Heura, Torre Cruïlles + ermita St. Joan Salellas, Monells i Monestir Cruïlles

Dates

Experiència

Visites guiades per descobrir el patrimoni de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura

Cruïlles és un petit poble de marcat caràcter medieval que conserva part de la seva muralla i la Torre de l’Homenatge de l’antic Castell, que ha quedat isolada al mig de la plaça que porta el mateix nom. Des de dalt de la Torre, de planta circular i de 26 metres d’alçada, es pot resseguir bé l’antic recinte emmurallat del poble, que conserva molts trams del perímetre gairebé intactes i algunes altres torres de planta quadrada. Avui hi oneja una estelada per commemorar que l’any 1359 Berenguer de Cruïlles va ser nomenat primer president de la Generalitat de Catalunya.

 

Cruïlles, que ja surt en documents del segle X, dona nom a un famós llinatge que, emparentat a partir del s.XIII amb els Peratallada, van acumular un extens territori que arribava fins el mar. El record d’aquests antics dominis són els gairebé 100 kilòmetres quadrats d’extensió que té el municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, creat el 1973 amb la unió d’aquests pobles.

L’església de Santa Eulàlia, patrona del poble, juntament amb Sant Ponç, s’alça a la mateixa plaça. Tot i que va ser consagrada al s.XI, actualment no s’hi observen restes de l’antic edifici romànic; el temple actual és dels segles XVII-XVIII. Recentment se n’ha restaurat la torre-campanar i la façana, que patien greus patologies i esquerdes.

 

Sant Sadurní de l’Heura

Situat al peu de les Gavarres, Sant Sadurní de Salzet o Saldet és el nom antic del poble, i ja surt citat en documents del s.XI. En formen part també els veïnats d’Estrabau, Rissec, Pedró, Salellas i Banyeres, i una part del poble de Sant Miquel de Cruïlles. Amb la unió als pobles de Cruïlles i Monells el 1973, en passa a ser la capital; és a l’Ajuntament de Sant Sadurní on se celebren els plens del consistori.

Torre Cruïlles + ermita St. Joan Salellas (visita 120′) 

Des de la Torre tindreu una visió excepcional del Monestir de Sant Miquel de Cruïlles amb les Gavarres de fons i de la plana de l’Empordà fins al mar.

L’Ermita de Sant Joan de Salellas és una de les esglésies del primer romànic que ha arribat en millor estat de conservació fins els nostres dies. Es troba a sota mateix del monestir de Sant Miquel, dins les propietats del Mas de Can Salellas. Va ser restaurada a finals del s.XX i cada mes de juny s’hi celebra un aplec per celebrar la festivitat del sant.

Monells ( Visita 90′)

Monells és un poble medieval construït al voltant d’un antic Castell del qual només es conserven les muralles. El conjunt format per les seves places i carrers exemplifica l’evolució de l’arquitectura popular a través de diferents etapes històriques. Del temps del romànic, es conserven parts de les muralles i torres que encerclaven el poble i el castell. D’estil gòtic, la plaça de l’Oli, el carrer dels Arcs i alguns finestrals.

Passejar tranquil·lament pels seus carrers contemplant la bellesa de les seves cases fins arribar a la magnífica plaça porticada Jaume I, escenari d’un mercat molt important que s’hi celebrava durant l’època medieval és un dels principals atractius.

L’encant i la bona restauració d’aquesta plaça i els carrers de Monells han atret el rodatge d’anuncis de tot tipus i de bona part de la pel·lícula espanyola ‘Ocho apellidos catalanes’.

Monestir de Cruïlles (90′)

Visita a l’antic monestir romànic benedictí del segle XI

 

Especificacions

Visita Gratuïta per gentilesa de l’Ajuntament de Cruïlles – Sant Sadurní de l’Heura i Monells.

Per accedir a la Torre es faran grups màxim de 12 persones i en cas de excedir el número de persones es farien 2 torns durant la visita per tal de no superar la capacitat de càrrega de l’espai del mirador de la Torre.

Per més informació sobre el municipi poden visitar :

Visit CMSS
17118
Carrer Gessamí núm.6
Cruïlles
972 64 05 73

Condicions

Malgrat ser un visita gratuïta cal inscripció prèvia al mail info@turismon.net o a través del formulari reserva de la web.

Per més informació sobre el municipi poden visitar :

Visit CMSS
17118
Carrer Gessamí núm.6
Cruïlles
972 64 05 73

https://www.cmss.cat/ca/

 

T’apuntes a l’aventura?

RESERVAR

Per qualsevol dubte:
+34 619 335 848